+31 6 41 62 71 22

Inspiratiesessie Psychiatrie

Inspiratiesessies zijn bedoeld om mensen te inspireren rond een specifiek thema. Een bijeenkomst duurt circa 2 uur en is interactief qua karakter. We streven naar herkenbaarheid. Herkenbaarheid geeft vertrouwen en vertrouwen is de doorgang naar leren. Een inspiratiesessie is leuk, speels, interactief, met  humor en licht confronterend. Aan de hand van filmpjes, verhalen, voorbeelden en opdrachten wordt het publiek betrokken.

In het woord psychiatrie komen de volgende Griekse woorden voor:

  • Psyche (wat ziel betekend)
  • Aitros (wat arts betekend)

Kortom het gaat om de “Geneeskunde van de ziel”

Vaak is er geen biologisch substraat (materiële processen die in pathofysiologische zin betrokken zijn bij de aandoening). Er is een grote variabiliteit aan symptomen. De diagnostiek (testen en onderzoeken door diagnostisch bevoegde specialisten) is vaak lastig. En de vraag is ook “wat is afwijkend gedrag?” Afwijkend gedrag in deze zin is cultureel en tijdsgebonden variërend.

Samuel A. Cartwright (1793-1863), was een arts die in Mississippi en Louisiana in de vooroorlogse Verenigde Staten werkte. Cartwright is vooral bekend als de uitvinder van de ‘geestesziekte’ van drapetomanie.

Drapetomanie:

De “ziekelijke neiging van de
negroïde man om te vluchten
van de plantage waar hij als slaaf
tewerk gesteld was”.

Een diagnose die tegenwoordig absurd en zeer discriminerend zou zijn maar passend is in dit tijdsbeeld. Gelukkig is er op het gebied van de psychiatrie in de loop der tijd een hoop veranderd. Wat en hoe dat vertel ik u graag tijdens mijn Inspiratiesessie Psychiatrie.

Neem contact met mij op